Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Groen rond tuin en erf

Het aantal dieren op het platteland neemt af. Dit komt o.a. doordat het buitengebied steeds grootschaliger wordt, waardoor dieren zich terugtrekken op de erven en in tuinen. Erven worden dus steeds belangrijker. Bij kleine maatregelen zijn dieren als egel, eekhoorn of steenuil al gebaat.  Bijvoorbeeld gaten en kieren niet dicht stoppen en rommelige overhoekjes niet opruimen.

Natuurlijke tuinen en erven zijn niet alleen mooi om te zien, maar veel planten en dieren profiteren er ook van. Voor dieren is voldoende voedsel, schuilgelegenheid en een geschikte nestlocatie van belang. Als je zorgt voor voldoende bloeiende planten en bloemen in jouw tuin, komen daar allerlei soorten insecten op af, deze trekken op hun beurt weer allerlei vogels en zoogdieren als de egel aan. Schuilgelegenheid betekent in veel gevallen rommelige hoekjes en luwten creëren. Bij nestgelegenheid kun je denken aan nestkasten, maar ook een stapel puin of bladeren, dood hout of kale bodem zijn geschikte nestlocaties.

Diverse groenloketpartners en andere organisaties ondersteunen het groen inrichten van erven en tuinen, met kennis, kunde, vrijwilligers en projecten. Groenloket Overijssel helpt je om de juiste organisatie en projecten te vinden!

Voorbeeldvragen

  • Ik woon in het buitengebied, wat zijn kenmerkende planten en dieren voor mijn streek?
  • Ik zie regelmatig een steenuil vliegen rond mijn erf, is er subsidie voor het plaatsen van een steenuilenkast en is er een lokale steenuilwerkgroep waar ik terecht kan met vragen?

Heb jij ook een vraag over jouw tuin of erf? Neem contact met ons op via e-mail of telefoon. Wij helpen je graag verder!

 

Regelingen

Achtergrondinformatie

Betrokken groenloketpartners