Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Zorg in het groen

Een natuurlijke omgeving kan op verschillende manieren bijdragen aan de gezondheid van de mens, van kinderen tot ouderen. Natuur kan bijdragen aan herstel van stress, het zet aan tot sociaal contact, het kan bijdragen aan een optimale ontwikkeling van kinderen, het kan persoonlijke ontwikkeling en zingeving bevorderen en het kan stimuleren tot bewegen.

De gezonde effecten van de natuur op je gezondheid zijn in verschillende onderzoeken aangetoond. Een natuurlijke omgeving vermindert stress, verbetert de concentratie en nodigt uit tot bewegen en buiten spelen. Door hier te klikken kun je zoeken naar het aanbod aan voorzieningen en activiteiten buiten in de natuur die je helpen gezond te blijven of gezond te worden.

Ouderen blijven langer actief met een tuin en voldoende groen op loopafstand van hun woning of zorginstelling. Zorginstellingen bezitten vaak prachtige tuinen die op dit moment vooral worden ervaren als een kostenpost. Door deze net iets anders in te richten, hebben ze een functie bij het herstel van cliënten en zijn ze meer dan een kostenpost. Ze kunnen zelfs onderdeel van een actief zorgprogramma worden en bieden zo meerwaarde! Voorbeelden van zorgtuinen zijn een rolstoeltuin, beweegtuin en revalidatietuin.

Een groene omgeving kan ook de plaats zijn waar dagbesteding plaatsvindt. Hierbij kun je denken aan zorgboerderijen. Binnen Overijssel is een groot aantal zorgboerderijen aanwezig.

Voorbeeldvragen

  • Hoe kunnen we als ziekenhuis meer samenwerken met lokale groene partners?
  • Hoe kunnen wij als zorgboerderij meer samenwerken met de beheerder van het natuurterrein naast ons?
  • Zijn er subsidiemogelijkheden om als senioren een gezellige werkdag te organiseren in onze gezamenlijke tuin?
  • Welke voorbeelden zijn er van zorgprojecten in het groen?

Heb jij ook een vraag over zorg en natuur? Neem contact met ons op via de e-mail of telefoon. Wij helpen je graag verder!

 
Regelingen

 
Achtergrondinformatie

 
Betrokken groenloketpartners