Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Fruitpersdag bij De Wheem 22 oktober

Zondag 22 oktober 2017 ben je van harte welkom op de fruitpersdag bij Bezoekerscentrum De Wheem te Balkbrug, midden in het mooie Reestdal. Heb je appels, peren of druiven uit je eigen boomgaard? Geef je dan op en kom langs met je fruit om het te laten persen tot heerlijk vers sap. Heb je zelf geen fruit kom dan ook gezellig een kijkje nemen bij de Wheem. De fruitpers draait op volle toeren en dit hele proces van appel tot sap is te volgen. Het sap is te proeven terwijl het nog warm is en ook worden er pakken appelsap verkocht. Voor de kinderen is er een hoek waar ze vogel-voederkettingen kunnen knutselen en de vrijwilligers van de Wheem zijn aanwezig voor het geven van informatie over het prachtige Reestdal en voor het schenken van een kopje koffie of thee. Genoeg redenen om te genieten van de herfst tijdens de Week van het Reestdal!

Mobiele Fruitpers

Al bestaat een boomgaard maar uit een paar fruitbomen, er is al snel meer fruit dan jezelf, je familie en de buren kunnen verwerken. Een goede mogelijkheid is dan om het fruit, de appels en peren of druiven, te laten persen tot vers sap. De Huiskamp Sapmobiel uit Welsum is deze dag aanwezig. Dit is een grote fruitpers, gemonteerd op een aanhanger. Hierdoor kan het fruit ter plekke geperst worden. Het sap kan direct meegenomen worden in pakken van 5 liter. Deze zijn ongeopend twee jaar houdbaar. Geopend is het sap ongeveer twee maanden houdbaar.
Van belang is dat we het aantal kilo’s weten dat je wilt laten persen. Een rekenhulp daarbij is dat er 5-6 appels in een kilo gaan. Een ouderwetse fruitkist bevat 25 kilo. Na aanmelding krijg je in de week voorafgaand aan de fruitpersdag de tijd door wanneer je verwacht wordt. Dit om de wachttijden zo veel mogelijk te beperken. De tijd zal in principe tussen 09:00 en 18:00 uur zijn.
Aanmeldingen boven de 75 kg krijgen gegarandeerd het sap van hun eigen fruit. Daaronder kan het fruit gecombineerd worden om tot een voldoende hoeveelheid te komen om te persen. Uiteraard kun je prima appels, peren en druiven door elkaar heen laten persen tot een heerlijke vruchtensap. Afhankelijk van het soort kan een opbrengst van 70 liter sap per 100 kilo fruit gehaald worden. Het persen kost 5 euro per 5 liter sap, als vergoeding voor het persen en de verpakking. Daarnaast vragen we een vrijwillige vergoeding van 10% van de persing in pakken sap.

Bewaartips

  • Pluk de vruchten onrijper dan wanneer ze direct verwerkt zouden worden.
  • Bewaar alleen gave en gezonde vruchten. Leg de aller dikste vruchten apart, want die kunnen minder lang bewaard worden.
  • Bewaar geen fruit met korte bewaarduur in de buurt van fruit met lange bewaarduur. Rijpend fruit geeft het rijpingsgas ethyleen af. Daardoor zullen de andere appels en peren versneld rijp worden.
  • Gebruik lage schone kistjes om de vruchten te bewaren. Zet de kistjes op stapels en laat onder de onderste kist een ventilatieruimte van ca. 10 -15 cm.
  • Bewaar de vruchten in een donkere, niet te droge en geventileerde ruimte. Voor appels is de ideale bewaartemperatuur 4-5°C en voor peren is dit 0-1°C. Kleine hoeveelheden kunnen in een koelkast worden bewaard.
  • Hou de luchtvochtigheid tamelijk hoog door de vloer af en toe nat te maken. Bij een te droge lucht gaan de vruchten rimpelen.
  • Haal wekelijks te rijpe en rotte vruchten weg.

Praktische informatie:

  • Locatie: Bezoekerscentrum De Wheem, Oud Avereest 22 7707 PN Balkbrug
  • Aanmelden is noodzakelijk. Stuur een mail naar louiset.vos@landschapoverijssel.nl met uw NAW-gegevens, mobiel telefoonnummer en het aantal kilo's te persen fruit (minimaal 75 kg)