Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Groene vrijwilligers: Vliegende Brigade maakt verbinding tussen mierenkolonies

31 januari 2017
LO12832
In natuurgebied Beerze verbeteren zo’n twintig vrijwilligers van de Vliegende Brigade op woensdag 1 februari het leefgebied van de stronkmier, een zeldzame rode bosmier soort. In Nederland komt deze mier alleen voor in enkele bosgebieden rondom Ommen. De deskundige vrijwilligersgroep maakt een verbinding tussen twee kleine heidegebieden waar de stronkmier voorkomt, zodat er uitwisseling kan plaatsvinden tussen beide nesten.
 
Binnen natuurgebied Beerze leven twee stronkmierkolonies op twee heidevelden afzonderlijk van elkaar. Tussen deze heidevelden bevindt zich een bos met grove dennen. De afgelopen jaren is deze dichtgegroeid met jonge boompjes die niet in Nederland thuis horen, zoals de Amerikaanse vogelkers. Door de aanwezigheid van deze boompjes vormt dit stuk bos nu een obstakel voor de beide stronkmiernesten, waardoor de mierenkolonies geïsoleerd zijn geraakt.
De Vliegende Brigade gaat alle jonge en een paar grotere bomen weg zagen, waardoor er voldoende zonlicht op de bodem komt. De boomstammen die bij het zagen vrij komen, worden over de gehele lengte van de nieuwe verbinding, achter elkaar neergelegd. Op deze manier wordt als het ware een mierensnelweg gecreëerd, welke de mier graag gebruikt om zich over te verplaatsen en uitwisseling tussen beide nesten weer mogelijk is.
Vliegende Brigade
De vrijwilligers van de Vliegende Brigade werken van september tot half maart in heel Overijssel. Twee woensdagen per maand werken ze aan het behoud en onderhoud van de natuur. Dit doen ze onder begeleiding van ecologen van Landschap Overijssel. De werkzaamheden zijn zeer divers. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden op www.landschapoverijssel.nl/aanmelden.